Home / Scheppingsverhalen

Scheppingsverhalen

scheppingsverhaal bronverhaal schepping Scheppingsverhalen

Grootgebracht met ‘het scheppingsverhaal’ uit Genesis was het voor mij een ontdekking dat de wereld vol is met verhalen over hoe de aarde ontstaan is. Sommigen luchtig en grappig, anderen diepzinnige met een boodschap die raakt en die laat zien – voor mij in elk geval- wat onze bedoeling is in het leven.

Wat mij vooral raakt in de scheppingsverhalen, is dat ze verspreid over de hele wereld bij heel diverse volkeren ontstaan zijn.  Ze zijn heel divers. En toch zijn er vaak veel overeenkomsten in de beelden die beschreven worden. Voor mij het bewijs dat verhalen vertellen het oudste beroep van de wereld is. Voor dat deze verhalen verspreid werden over de wereld, bestond er blijkbaar al een soort ‘oerverhaal’, dat als bron gediend heeft. Er straalt een kracht uit scheppingsverhalen, die mij inspireren in wie ik ben, en wie ik zou willen zijn.

Ieder verhaal verwijst in zekere zin naar waar we vandaan komen en waar we naartoe (willen) gaan. Maar scheppingsverhalen, ook wel bronverhalen genoemd, vormen voor mij het meest de link met mijn ‘innerlijke Zelf’. Ze geven steun, houvast en inspireren.

Ik vertel hier een aantal scheppingsverhalen, die mij geraakt hebben. Lees ze, gebruik ze waar je ze voor wilt gebruiken. Ik zou het wel leuk vinden, als je me laat weten waar je ze voor gebruikt hebt en waar ze jou raken.

Veel leesplezier!

Top