‘Vertrouwen’ en ‘Leiderschap’ zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zowel bij persoonlijk leiderschap, als bij het leidinggeven aan teams en organisaties. Tijdens cultuur-verandertrajecten, die ik begeleid, is ‘vertrouwen’ en dan vooral het gebrek daaraan, dan ook steevast een thema. “Hoe kan ik het vertrouwen in mijzelf of binnen mijn team herstellen?”, is een vraag die ik regelmatig van leidinggevenden krijg.
Gebrek aan vertrouwen kost geld
De oplossingen die meestal geboden worden, zijn vooral quick wins. ‘We doen een training ‘samenwerken’, of ‘communicatievaardigheden’. Deze kosten vaak veel geld en leveren, helaas, net zo vaak, maar weinig op. Zeker niet op de lange termijn.
Eén van de hoofdredenen waarom cultuur-verandertrajecten mislukken, is omdat er te makkelijk over de diepere oorzaak van ‘het gebrek aan vertrouwen’ heen gestapt wordt. We willen het graag snel opgelost hebben, want dan kunnen we weer door met waar het binnen de organisatie eigenlijk om gaat: ‘resultaten behalen’.
Maar het resultaat van dit gedrag kost juist heel veel geld: verhoogd ziekteverzuim, talent dat vertrekt, medewerkers die niet hun volledige potentieel inzetten…. om nog maar niet te spreken van de soms ronduit verstoorde sfeer op de werkvloer.
Vertrouwen herstellen in jezelf en/of je team
Tijdens de workshop ‘Vertrouwen herstellen door middel van een Archetypische aanpak’ leer je hoe je vanuit een systemische én narratieve aanpak het vertrouwen op een dieper niveau kan herstellen. Hierdoor creëer je een meer duurzaam resultaat.
Werken aan een eigen casus
Je werkt tijdens de workshop met een eigen casus. Je past de theorie én de oefeningen dus direct in jouw eigen situatie toe met dus ook direct resultaat. Denk bij een eigen casus aan een persoonlijk ‘vertrouwensissue’, bijvoorbeeld “Ik durf niet in het openbaar te spreken”. Maar je kan ook een issue dat in je team speelt als uitgangspunt nemen tijdens de workshop. Natuurlijk is de rest van je team ook welkom bij de workshop, maar dat hoeft niet. Je kan de situatie zelf tijdens de workshop onderzoeken. De resultaten neem je daarna zelf mee naar je team.
Zolang jij zelf maar op de een of andere manier onderdeel uitmaakt van de situatie, waarin gebrek aan vertrouwen speelt.
Wat levert de workshop je op?
Je leert:
- welke onderliggende oorzaken er (kunnen) zijn als er gebrek is aan vertrouwen
- aan de hand van je eigen casus wat er in de diepere laag speelt
- de situatie te bekijken vanuit een Archetypische perspectief
- hierdoor nieuwe en andere taal om het gebrek aan vertrouwen bespreekbaar te maken
- hoe je de systemische en narratieve aanpak ook bij andere thema’s kan toepassen
Opzet van de workshop
De workshop bestaat uit 2 online bijeenkomsten van 3 uur. Tussen de 1e en de 2e workshop zitten twee weken. Daarnaast krijg je toegang tot een digitale omgeving. Hierin staan enkele opdrachten, die je kan maken ter voorbereiding op de workshops. Je vindt hier ook de theorie en achtergrondinformatie die tijdens de workshops aan bod komt.